"Samen luchtkwaliteit meten"
Gepubliceerd op: 2019-01-27
Door: Milo van der Linden
Leestijd ongeveer 6 minuten

Afgelopen week organiseerden we een meetup over het meten van luchtkwaliteit bij waag in Amsterdam. Lukas van het project Luftdaten kwam over uit Duitsland om over het project te praten en uitleg te geven over de sensoren en de infrastructuur.


Luftdaten is een “doe-het-zelf” community, een online (open source) platform en open-hardware [zie afbeelding]. Iedereen die deelneemt denkt mee en er wordt geëxperimenteerd met verschillende sensoren en indicatoren van luchtkwaliteit. Zelf-organisatie wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Het delen van ideeën en configuraties, projecten, maar ook problemen, en hoe deze kunnen worden opgelost zorgt voor een dynamische en levende omgeving waar in principe iedereen aan kan deelnemen.

Omdat Nederland na Duitsland een groot aantal deelnemers laat zien op het Luftdaten platform waren we nieuwsgierig wie er belangstelling zouden hebben. Met een opkomst van bijna 20 personen konden we enthousiast van start!

De meetup was interactief, zoals wij al onze meetups proberen te organiseren. Er waren dan ook veel discussies over het meten van luchtkwaliteit. De kwaliteit ten opzichte van “professionele” sensoren werd veel besproken.


Vanuit Luftdaten willen ze vooral aansluiten bij gerelateerde projecten en zoeken of er een gemeenschappelijke “community” kan worden opgezet. Luftdaten toont informatie van sensoren, de metingen van de aangesloten sensoren worden getoond op een kaart. Het is de ambitie het aantal sensoren te laten groeien en samen te werken aan het verbeteren van de kwaliteit door iedereen toegang te geven tot de ruwe gegevens.

Lukas vertelde dat in Duitsland een officieel test traject voort de sensoren is uitgevoerd in samenwerking met instituten en academici. Een van de bevindingen was dat de kwaliteit van de sensoren van Luftdaten niet per definitie slechter is en dat met name de snelle manier om een groot aantal sensoren te plaatsen zeer interessant is. Ook nodigde Lukas Nederlandse instanties en universiteiten uit om onderzoek te doen en mee te helpen om van Luftdaten een waardevol platform te maken. Tijdens de presentatie van Lukas werd er veel gevraagd en gediscussieerd.


Na de presentatie kregen de aanwezigen de mogelijkheid te vertellen over waarom ze waren gekomen en wat ze graag zouden willen.


Algemeen werd gesteld dat het zeer zinvol zou zijn om ervaringen (“use cases”) met elkaar te gaan delen. Bijvoorbeeld; waarschuwingen uitgeven wanneer de luchtkwaliteit bij scholen gevaarlijk wordt of een draagbaar apparaat of een app ontwikkelen waarmee astma patiënten worden geïnformeerd over de omstandigheden.

Al met al een fijne open bijeenkomst waar mensen met elkaar in dialoog zijn gegaan en contacten hebben gelegd om verder te gaan met het meten van luchtkwaliteit!


Persoonlijk zie ik vooral in“samen” de potentie. Vele ogen maken het mogelijk om tot kwaliteit te komen en vroegtijdig te signaleren wat wel en niet goed werkt. De perfecte sensor bestaat niet. Maar als we op grote schaal samen experimenteren en onze experimenten delen, dan kunnen we de grote, dure en op beperkte schaal opererende formele meetnetten, versterken en verbeteren.

3000+
community leden
in Nederland
200+
wekelijks actieve leden
in Nederland

Praat mee op Slack